Heb jij een favoriet kerstverhaal? En dan bedoel ik niet het prachtige verhaal van Jezus die geboren werd in een stal. Maar een ander verhaal. Eentje welke thuis rondom kerst verteld werd en waar je warme herinneringen aan hebt?

Misschien ben je opgegroeid met die nare Scrooge van A Christmas Carol? Of misschien is het wel het arme meisje met de zwavelstokjes van Hans Christian Andersen. Of Oliver Twist van Charles Dickens. Stuk voor stuk prachtige verhalen. Verhalen die al lang geleden geschreven zijn. Met vaak een een mooie boodschap van naastenliefde en hoop erin.

Oud Russisch verhaal: Varenka

Het verhaal Varenka is voor mij onafscheidelijk verbonden is met kerst. Het is een oud Russisch verhaal, waarin geloof, naastenliefde en vertrouwen centraal staan. Vrienden van mijn ouders hadden een diaserie van de prachtige prentenboekversie van Varenka. Deze werd door schrijfster en illustrator Bernadette al uitgebracht in 1945. Ademloos zaten we te kijken naar de dia’s, terwijl het verhaal werd verteld door de warme stem van Theo. Op een gegeven moment zijn we met de diavoorstellingen gestopt en zakte het verhaal weg tussen mijn herinneringen.

Jeugdboeken

Jaren later, tijdens mijn werk als therapeut met kinderen, begon ik de boeken uit mijn jeugd te verzamelen. Sommigen daarvan waren nog gewoon te koop, die vroeg ik voor mijn verjaardag of gaf ik mezelf kado. Naar andere boeken ging ik op zoek via internet en marktplaats. Ineens kwam ook Varenka terug in mijn gedachten. Als er één boek was wat ik wilde hebben, dan was het dat wel. Om voor te lezen aan de kinderen die ik inmiddels had. Maar nergens vond ik het boek. Bij de bekende webwinkel bleef ‘niet leverbaar’ staan naast de titel. En ook tweedehands zoeken gaf geen resultaten. Terwijl mijn sentimentele collectie groeide,  miste ik nog steeds Varenka.

Elk jaar opnieuw

Tot ik een aantal jaar terug ineens, zomaar op Marktplaats, het boek zag staan. Ik kon bijna niet wachten om het in mijn handen te hebben. Wat heb ik ervan genoten om het verhaal opnieuw te beleven. Het bleek net zo prachtig als ik me kon herinneren, de kleuren van de platen net zo levendig. Ieder jaar lees ik het boek opnieuw met kerst. De boodschap van geloof, naastenliefde en vertrouwen is nooit verouderd. De hoop op redding in het boek is dezelfde hoop die het kerstverhaal van Jezus’ geboorte geeft. De belofte dat God oog heeft voor de wereld. Ook dat verhaal is nooit verouderd. Ook dat verhaal blijft prachtig en levendig. Ieder jaar opnieuw.

Wat is jouw favoriete kerstverhaal?

One Comment

Leave a Reply